Motiu de la festa

La festa se celebra amb motiu de la diada de sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals domèstics, especialment els de peu rodó. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i que, quan en veia un de ferit, el guaria. Els Foguerons de sa Pobla doncs, són una festa emmarcada dins de la festivitat de Sant Antoni on es mescla la devoció al Sant protector dels animals amb rituals pagans associats al solstici d’hivern que pretenen millorar la fecunditat dels animals i dels conreus.

Les primeres referències documentades de la festa a sa Pobla són del segle XIV (1365).

L’ànima de la festa és el fogueró (foguera en català central), que dona escalfor i és el punt de trobada per a que la gent pugui torrar pa i carn a l’hora que es pugui glosar (cantar corrandes) amb l’acompanyament de les ximbombes, tot fins a altes hores de la nit.

Origen de la festa

L’origen de la festa a Gràcia, es remunta al 1992 quan Antoni Torrens, veí de sa Pobla i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona (1997), proposà de fer un fogueró com els de Mallorca a la plaça de Diamant per tal que els seus fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina.

A partir d’aquell moment, any rere any s’hi van anar afegint carrers i places –amb fogueró propi–, s’hi van anar involucrant les colles de cultura popular del barri i la festa va anar evolucionant fins a esdevenir tal com la coneixem avui.

La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, dia de la mort del sant. Amb tot, la festa mallorquina es reprodueix a Gràcia l’últim cap de setmana de gener perquè les colles de cultura popular de sa Pobla –els caparrots, els dimonis d’Albopàs i els xeremiers– s’hi puguin traslladar.

unspecified

Si tens més curiositat, pots consultar la següent entrevista amb en Toni Torrens o continuar llegint el PDF adjunt sobre la Història dels foguerons.

Història Completa dels Foguerons de Gràcia